Pravni Portal meni

Pravna redakcija Profi Sistem Com-a

ZOUP

Odluka Ustavnog suda – pravo na zateznu kamatu na troškove parničnog postupka

Odluka Ustavnog suda – pravo na zateznu kamatu na troškove parničnog postupka

Ustavni sud, u Odluci broj Už-9130/2013, zauzeo je stav u vezi sa pravom na zateznu kamatu na troškove parničnog postupka, koji je delom suprotan stavu Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

O ovom problemu redakcija Profi Sistem Com-a skrenula je pažnju tekstom “Zatezna kamata na troškove parničnog postupka”, objavljenim u našem časopisu “Advokatska kancelarija”, dvobroj jul-avgust iz 2015. godine.

Nejednakost u postupanju sudova, Apelacionih sa jedne i Privrednog apelacionog suda sa druge strane trebalo je da bude rešena stavom VKS-a u postupku ujednačavanja sudske prakse.

Na sednici Građanskog odeljenja održanoj 3. marta 2015. godine (napomena: u odluci Ustavnog suda, verovatno omaškom, naveden je drugi datum), VKS je zauzeo sledeći stav, odnosno prihvatio stav Apelacionih sudova:

Iznos troškova parničnog postupka dosuđen sudskom odlukom predstavlja novčanu obavezu i stranka ima pravo na zateznu kamatu počev od dana donošenja sudske odluke pa do isplate po članu 277. stav 2. ZOO.

U tekstu “Zatezna kamata na troškove parničnog postupka” izrazili smo određeno neslaganje sa stavom VKS-a, u delu gde se navodi da stranka ima pravo na zateznu kamatu počev od dana donošenja sudske odluke.

Ustavni sud u Odluci broj Už-9130/2013 potvrdio je naše tvrdnje, tako što je izrazio sledeće shvatanje:

“…Ustavni sud ukazuje da je sa stanovišta zaštite prava na pravično suđenje, u potpunosti prihvatljiv navedeni stav da stranka u parničnom postupku ima pravo na zakonsku zateznu kamatu, tako da u tom delu Ustavni sud ne nalazi potrebu za dodatnim obrazlaganjem,…

Međutim, analizirajući navedeni stav sa stanovišta citiranih propisa, Ustavni sud ukazuje da on u delu u kome je konstatovano da stranka u parničnom postupku ima pravo na zakonsku zateznu kamatu na dosuđene troškove postupka počev od donošenja odluke pred parničnim sudom, nema utemeljenja u propisima kojima je uređen institut dužničke docnje.

U daljem tekstu ove odluke Ustavni sud obrazlaže ovakav stav i navodi od kog momenta bi trebalo da teče kamata na troškove parničnog postupka.

Celokupan tekst ove odluke možete pronaći preko sledećeg linka:

Odluka Ustavnog suda

Jedan komentar

  1. Čudo od pravosuđa sa sudskim odlukama ! Sirota zatezna kamata ne zna ni sama koga će da jaše da li troškove ili bez njih!

Ostavite komentar

Profi Sistem baner