Pravni Portal meni

profi sistem com

ZOSOV

Sindikat pravosuđa Srbije i stav Vrhovnog kasacionog suda Srbije

Sindikat pravosuđa Srbije i stav Vrhovnog kasacionog suda Srbije

Sindikat pravosuđa Srbije moli sve zaposlene koji su pokrenuli sudski postupak zbog nepoštovanja potpisanog Sporazuma između Sindikata i Ministarstva pravde uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, da ne povlače tužbe.

Zauzet pravni stav Vrhovnog kasacionog suda je, istovremeno, i sjajan i očajan. Za zaposlene sjajan a za poslodavca i Vrhovni kasacioni sud očajan.

Nadležnost Vrhovnog kasacionog suda određena je Zakonom o uređenju sudova i on svoje odluke donosi na osnovu zakona, opštih akata i drugih propisa, ali nema ovlašćenja da presuđuje tim propisima. No, u našem slučaju Vrhovni kasacioni sud je usvajajući navedeno pravno shvatanje presudio Posebnom kolektivnom ugovoru za državne organe, navodeći da je on suprotan zakonu. Dakle, Vrhovni kasacioni sud uzurpirao je nadležnost Ustavnog suda koji je jedini na osnovu Ustava i Zakona o Ustavnom sudu ovlašćen da presuđuje propisima. Očajno.

Zato će Sindikat pravosuđa Srbije Ustavnom sudu Srbije podneti ustavnu žalbu protiv Pravnog stava kojim Vrhovni kasacioni sud naš kolektivni ugovor samovlasno proglašava nezakonitim. Pored toga, Vrhovni kasacioni sud u svom pravnom shvatanju naveo je i to da je Poseban sporazum na osnovu Zakona o Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova postao sastavni deo Posebnog kolektivnog ugovora. Pošto će postupak pred Ustavnim sudom da traje, preporuka je da se tužbe ne povlače jer, sve i da Ustavni sud Srbije naš kolektivni ugovor proglasi nezakonitim – njegove odredbe, pa i norme iz Sporazuma koje su postale njegov sastavni deo, važiće do dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, bez obzira na to kakva ona bila. Bravo, to je sjajno!

Izvor: Sajt Sindikata pravosuđa Srbije.

Shares

ZOUP

Profi Sistem baner