Pravni Portal meni

profi sistem com

ZOSOV

Poziv firmama da konkurišu za grantove i povoljne kredite

Poziv firmama da konkurišu za grantove i povoljne kredite

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izrazio je zadovoljstvo što su brojni programi podrške za mala i srednja preduzeća (MSP) zatvoreni i novac utrošen i poručio je da još nije kasno da zainteresovane firme apliciraju za grantove i povoljne kredite u okviru programa koji su i dalje aktivni ili novi.

Novac za MSP dostupan je kroz više od 20 aktivnih programa, dok su ostali od ukupno 35, uspešno zatvoreni usled utrošenog novca.

Navodeći primere, državni sekretar je istakao investicioni program za preduzetnike koji bi da šire proizvodnju, a za koji može da se konkuriše do 1. decembra. Za ovaj program Ministarstvo privrede je odvojilo bespovratnih 242,9 miliona dinara, ali i sav preostali novac od sada već zatvorenog Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte.

Ovaj program sprovodi se u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, a kombinacija je do 20 odsto bespovratnih sredstava države i 80 odsto povoljnog kredita fonda. Zahtev za kredit kod Fonda za razvoj i prijave za grantove mogu da podnesu preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR).

Ministarstvo privrede brine i o početnicima koji bi da se oprobaju u preduzetničkim vodama, time što podržava one koji su hrabri i ne traže posao u javnom sektoru, već ga sami stvaraju. Za početnike u biznisu se u praksi, nažalost, pokazalo da jako teško dolaze do izvora finansiranja. U okviru „Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju“, Ministarstvo privrede obezbedilo dodatnih 100 miliona dinara. Od početka godine, na sličan način podržano je 185 početnika, a program je uspešno realizovan i prošle godine, kada je podržano 220 početnika.

Male firme imaju veliki potencijal i one su najveći rezervoar dobrih efekata na privredna kretanja, što pokazuju sva istraživanja i godišnje analize. Ideja je da im se obezbedi mesto koje zaista zaslužuju, da im se da direktna i konkretna podrška, ali i da se istovremeno afirmiše preduzetnički duh u Srbiji. Efekti kroz ovakve poslove i programe su najveći na privredni rast, budžet i uspešnu ekonomiju države.

Godina 2016. proglašena je Godinom preduzetništva, a rezultat je bio novih 17.000 preduzeća, novih 30.000 radnih mesta i 70 odsto veća ostvarena neto dobit.

Od 2017. godine na predlog Ministarstva privrede, pokrenut je desetogodišnji projekat Decenija preduzetništva. Za početak, samo za ovu godinu, obezbeđeno je 18,2 milijarde dinara, od čega je 7,6 milijardi dinara nepovratnog novca. Odvojeno je i više od pola milijarde evra za povoljne kredite. Organizovane su i besplatne obuke, konsalting i mentoring.

 

Izvor: vesti – sajt Vlade Republike Srbije (www.srbija.gov.rs)

Shares

ZOUP

Profi Sistem baner