Pravni Portal meni

profi sistem com

ZOSOV

Sporazum o saradnji Ministarstva pravde i Finansijske policije Italije – srpski tužioci i policajci na obuci u Italiji

Sporazum o saradnji Ministarstva pravde i Finansijske policije Italije – srpski tužioci i policajci na obuci u Italiji

Ministar pravde Republike Srbije Nela Kuburović i komandant Finansijske policije Italije Đorđo Toski potpisali su danas u Rimu Sporazum o saradnji dve institucije, koji predstavlja još jedan korak u cilju unapređenja međunarodne saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sporazumom o saradnji predviđena je, pored ostalog, obuka srpskih tužilaca i policajaca u Školi poreske policije u mestu Lido di Ostia u Italiji.

„Potpisivanjem ovog sporazuma nastavlja se dugogodišnja saradnja Srbije i Italije kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, krijumčarenja i terorizma“, istakla je Kuburović nakon potpisivanja tog sporazuma.

Ministarka pravde je naglasila da je taj sporazum naročito značajan za Srbiju, jer od 1. marta 2018. godine počinje primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Kuburović je precizirala da će Sporazum omogućiti da Srbija ima specijalizovane tužioce i policajce koji će da postupaju u procesuiranju krivičnih dela sa koruptivnim elementom, budući da će u Italiji proći obuku koja se pre svega odnosi na finansijsko i poresko pravo.

Ona je dodala da je Sporazum značajan kako za suzbijanje korupcije unutar granica Srbije, ali da je značajan i za međunarodnu saradnju koje Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije ima sa Tužilaštvom Italije.

Toski je istakao da će Sporazum o saradnji sa Ministarstvom pravde osnažiti već postojeće, odlične odnose Italije i Srbije.

“Kako je predviđeno Sporazumom, ubrzo ćemo ugostiti  tužioce i policijske službenike u našoj Školi za ekonomsko finansijsku policiju, koja je od 2014. godine i centar visokih studija OEBS-a, gde će imati priliku da pohađaju obuku”,  rekao je Toski.

Toski je dodao da će to doprineti efikasnijim finansijskim istragama za krivična dela transnacionalnog karaktera, te da je u današnje vreme izuzetna međunarodna saradnja zbog kriminala koji je prisutan na transnacionalnom nivou.

Uz napomenu da kriminal više ne poznaje granice, komandant Finansijske policije Italije je istakao da ta zemlja ima resurse sa kojima na najefikasniji način, uz saradnju sa drugim državama, uspeva da obezbedi najvišu bezbednost i usprotivi se finansijskom kriminalu na globalnom  nivou.

Kuburović će se tokom dvodnevne posete Rimu sastati i sa ministrom pravde Italije Andreom Orlandom, direktorom Agencije za borbu protiv korupcije Rafaelom Kantoneom, kao i članovima Visokog saveta sudstva Italije.

Izvor: Sajt Ministarstva pravde Republike Srbije.

 

Shares

ZOUP

Profi Sistem baner