Pravni Portal meni

profi sistem com

ZOSOV

Srbija uvodi elektronski katastar

Srbija uvodi elektronski katastar

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Darinka Ðuran izjavila je danas da će naša zemlja imati elektronski katastar koji će omogućiti brži i efikasniji upis nepokretnosti i veću pravnu sigurnost za sve građane.

Đuran je u Kragujevcu, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, istakla da je naredna reforma resornog ministarstva upis prava svojine, koji će građanima omogućiti da u roku od tri dana upišu pravo svojine u katastar.

Prema njenim rečima, krajnji cilj donošenja ovog zakona, zajedno sa implementacijom e-prostora, jeste dalje jačanje pozicije Srbije na “Duing biznis listi” Svetske banke.

Nacrt zakona, koji podrazumeva prelazak sa analognog na digitalni sistem i nove informacione tehnologije u postupanju Republičkog geodetskog zavoda, jeste zapravo samo nastavak reforme elektronske građevinske dozvole, objasnila je ona.

Nakon javne rasprave, kako je najavila, ovo zakonsko rešenje biće upotpunjeno primedbama i predlozima i potom prosleđeno Vladi Srbije na usvajanje.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković naveo je da nacrt zakona predviđa značajno unapređenje ažurnosti, dostupnosti i pouzdanosti katastra, kao i smanjenje broja procedura za građane i privredu.

On je objasnio da to znači da pojedinac koji želi da izvrši upis nekretnine više neće morati da ide od šaltera do šaltera, već će sve svoje obaveze obaviti jednom posetom javnom beležniku.

Pored toga, kako je rekao, na efikasnost upisa prava uticaće i skraćenje rokova za postupanje katastra na samo pet radnih dana.

Nacrt zakona, koji će do 10. avgusta biti u javnoj raspravi, izradila je radna grupa sastavljena od predstavnika Republičkog geodetskog zavoda, Projekta za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID BEP) i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Javna rasprava o ovom nacrtu zakona danas je održana u Kragujevcu, a prethodno je organizovana u Novom Sadu i Beogradu, dok će poslednja biti 10. avgusta u Nišu.

Izvor: sajt Vlade Republike Srbije

Shares

ZOUP

Profi Sistem baner