od 2010.

Rok za zamenu starih vozačkih dozvola za nove biometrijske

Rok za zamenu starih vozačkih (papirnih) dozvola za nove biometrijske je 10. jun ove godine, i on neće biti produžavan, bez obzira na to što veliki broj vozača nije još ispunio ovu zakonsku obavezu.

Navedena obaveza propisana je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. U ovom Zakonu određen je rok do koga stare vozačke dozvole važe za korišćenje u saobraćaju, a to je osam godina od dana stupanja na snagu Zakona o bezbednosti saobraćaja, odnosno 10. 6. 2017. godine.

Inače, rok važnosti starih vozačkih dozvola već je produžen 2014. godine za tri godine, a vozačke dozvole na novom obrascu počele su da se izdaju od 1. 1. 2011. godine.

Stare vozačke dozvole moći će da se nesmetano zamenjuju za nove vozačke dozvole i posle 10. juna ove godine, ali je jasno da neće moći da se koriste za upravljanje motornim vozilima u saobraćaju.

Troškovi zamene stare za novu vozačku dozvolu iznose 1.576 dinara (255 dinara Zavodu za izradu novca, 621 dinar MUP Srbije i 700 dinara Republička administrativna taksa).

Rok važenja novih vozačkih dozvola je deset, a za lica starija od 65, pet godina.

Izvor: Izvod iz Zakona preuzet je iz programskog paketa „Propis Soft“-Redakcija Profi Sistema Com-a.

Najnoviji tekstovi