Pravni Portal meni

Pravna redakcija Profi Sistem Com-a

ZOUP

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je odluku o organizovanju jednosatnog štrajka upozorenja

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je odluku o organizovanju jednosatnog štrajka upozorenja

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je odluku o organizovanju jednosatnog štrajka upozorenja, koji će se održati u pravosudnim organima 15. januara 2019. godine, u periodu od 11.00 do 12.00 časova, kako bi privukao pažnju i probudio zainteresovanost poslodavca da konačno reši višegodišnju diskriminaciju i eksploataciju zaposlenih u pravosuđu.

Naime, Sindikat zahteva promenu radnog statusa nameštenika i lica zaposlenih na određeno vreme, kao i izradu akta o proceni rizika radnog mesta.

Prema navodima Sindikata, nameštenici su lica koja bi trebalo da obavljaju sporedne poslove. Međutim, u pravosuđu nameštenici obavljaju državne – stručne poslove koje ne bi smeli po zakonu i za koje nisu plaćeni. Najočigledniji primer nezakonitosti jeste taj što zapisnike koji su javna isprava, vode i potpisuju nameštenici. Oni poslodavcu nisu dovoljno stručni za izmenu statusa, ali jesu kada trebaju da završe posao u pravosudnom organu.

Lica zaposlena na određeno vreme zbog privremeno uvećanog obima posla, takođe, rade mimo zakonskih uslova.

Ističe se da je tačno da Zakon o državnim službenicima zabranjuje preobražaj radnog odnosa iz određenog na neodređeno vreme, ali tačno je i to da lice na određeno vreme, u skladu sa tim zakonom, može da radi najduže šest meseci. U pravosuđu je obim posla uvećan trajno pošto zaposleni na određeno vreme rade duže od deset godina.

Iako je prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu (usvojen 2005) poslodavac u obavezi da donese akte o proceni rizika radnog mesta, oni u sudovima i tužilaštvima ne postoje. I dok pravosuđe kažnjava druge poslodavce zbog kršenja Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, sami ne poštuje zakon.

Sindikat je takođe naveo da je bruka i sramota to što se sve navedeno događa baš u pravosuđu koje bi trebalo da bude primer u poštovanju zakona. Sindikat se građanima unapred izvinjava, ali nije im namera da naškode građanima. Sindikat ukazuje na to da je Vlada Srbije neodgovorna prema pravosuđu pa tako i prema svojim građanima, te da se suprotstavljaju zloupotrebi zakona.

Izvor: Sajt Sindikata pravosuđa Srbije (www.sind-prav.org.rs/)

Ostavite komentar

Profi Sistem baner