Pravni Portal meni

Pravna redakcija Profi Sistem Com-a

ZOUP

Dopis Efektive-Organizacije potrošača Udruženja bankarskih klijenata udruženju banaka

Dopis Efektive-Organizacije potrošača Udruženja bankarskih klijenata udruženju banaka

Na sajtu ove organizacije i udruženja objavljen je dopis upućen udruženju banaka. U tom dopisu navedeno je da:

“U  skladu sa mišljenjem Vrhovnog suda od 2.4.2019, da je valutna klauzula u CHF ništava, ako se banka nije zadužila u toj valuti i ako o rizicima podizanja tog kredita nije informisala klijenta, te odredbama Lex specijalis zakona kojim nije predviđeno da se on odnosi i na korisnike koji su svoje kredite ranije konvertovali ili u celosti isplatili, upućujem vam ovaj predlog za održavanje sastanka, na kom bi smo razmotrili mogućnost pronalaženja rešenja i za grupe korisnika koje nisu obuhvaćene novim Zakonom”.

Prema daljim navodima Efektive, ove grupe, svakako imaju mogućnost pokretanja sudskih sporova, koje će izvesno dobiti i je nesporno  da sudski sporovi traju, da iziskuju neke troškove, ali i da će banke imati veće troškove ukoliko iste izgube. Iz tog razloga, Efektiva veruje da ima prostora za razgovor koji bi doprineo pronalaženju rešenja i za ove kategorije sadašnjih i bivših dužnika.

Ovaj dopis je upućen Udruženju banaka, kako bi sa svojim članicama proverili da li postoji spremnost na razgovor, o čemu je potrebno obavestiti ovu organizaciju. U protivnom, kao udruženje koje se bavi zaštitiom interesa CHF dužnika, ovim grupama korisnika pružiće se maksimalnu pomoć oko pokretanja sudskih sporova, pojedinačno ili u grupama.

Izvor:Sajt Efektive-Organizacije potrošača Udruženja bankarskih klijenata  (efektiva.rs).

Ostavite komentar

Profi Sistem baner