od 2010.

Vlada usvojila Akcioni plan za period od 2024. do 2026. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije usvojila je Akcioni plan za period od 2024. do 2026. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine.

Aktivnosti sadržane u Akcionom planu doprinose ostvarivanju opšteg cilja Strategije zapošljavanja – uspostavljanje stabilnog i održivog rasta zaposlenosti zasnovanog na znanju i dostojanstvenom radu. Akcionim planom definisane su aktivnosti koje će se realizovati u saradnji sa sektorima obrazovanja, privrede, omladine i socijalne zaštite, kao i nastavak aktivnosti sa jedinicama lokalne samouprave koje su u funkciji daljeg razvoja lokalne politike zapošljavanja kao integralnog dela lokalnog ekonomskog razvoja.

Radi unapređenja položaja nezaposlenih lica na tržištu rada i sveukupnog rasta kvalitetne zaposlenosti, Akcionim planom utvrđene su aktivnosti koje treba da doprinesu daljem razvoju procesa kreiranja, sprovođenja i praćenja sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja, a koje su u skladu sa stanjem i kretanjima na tržištu rada. 

I nadalje je u fokusu aktivne politike zapošljavanja realizacija mera koje treba da omoguće konkurentnije istupanje i efikasnu i održivu integraciju ili reintegraciju na tržište rada nezaposlenih lica, posebno žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma i Romkinja, imajući u vidu njihovu zastupljenost i druge karakteristike koje ukazuju na nepovoljniji položaj na tržištu rada. Projektovani obuhvat nezaposlenih finansijskim merama aktivne politike zapošljavanja u 2024. godini je 25.280 lica, u 2025. godini 25.210 lica i u 2026. godini 25.740 lica.

Akcioni plan predstavlja rezultat intenzivnog konsultativnog procesa aktera na nacionalnom i lokalnom nivou, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastaviće i u narednom periodu, sa sprovođenjem aktivnosti koje doprinose podsticanju zapošljavanja i poboljšanju položaja nezaposlenih lica na tržištu rada.

Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 30/2018) se uređuje planski sistem Republike Srbije, odnosno upravljanje sistemom javnih politika i srednjoročno planiranje, vrste i sadržina planskih dokumenata koje u skladu sa svojim nadležnostima predlažu, usvajaju i sprovode svi učesnici u planskom sistemu, međusobna usklađenost planskih dokumenata, postupak utvrđivanja i sprovođenja javnih politika i obaveza izveštavanja o sprovođenju planskih dokumenata, kao i shodna primena obaveze sprovođenja analize efekata na propise i na vrednovanje učinaka tih propisa.

Pojam i vrste dokumenata javnih politika propisani su odredbama člana 10-12 navedenog Zakona, prema kojima:

Član 10

Dokument javnih politika jeste planski dokument kojim učesnici u planskom sistemu, u skladu sa svojim nadležnostima, utvrđuju ili razrađuju već utvrđene javne politike.

Vrste dokumenata javnih politika jesu:

1) strategija;

2) program;

3) koncept politike, i

4) akcioni plan.

Pojam strategije

Član 11

Strategija jeste osnovni dokument javne politike, kojim se na celovit način utvrđuju strateški pravac delovanja i javne politike u konkretnoj oblasti planiranja i sprovođenja javnih politika utvrđenih propisom Vlade.

Ako je potrebno preduzimati širok spektar povezanih aktivnosti u dužem vremenskom periodu radi postizanja dugoročnih ciljeva, strategijom se može utvrditi celovit strateški pravac delovanja i javne politike u više srodnih oblasti planiranja i sprovođenja javnih politika utvrđenih propisom Vlade.

Strategija se po pravilu usvaja za period od pet do sedam godina, a ostvarivanje njenih ciljeva planira se i prati posredstvom akcionog plana za sprovođenje strategije.

Strategija prestaje da se primenjuje istekom vremena za koje je usvojena ili donošenjem odluke o prestanku njene primene.

Vrste strategija

Član 12

Strategija po obuhvatu može biti:

1) sektorska, ako se njom utvrđuju javne politike za celokupnu oblast planiranja i sprovođenja javnih politika utvrđenih propisom Vlade;

2) međusektorska, ako se njom utvrđuju javne politike za više oblasti planiranja i sprovođenja javnih politika utvrđenih propisom Vlade.

Strategija po prostornom obuhvatu može biti:

1) nacionalna, ako pokriva celu teritoriju Republike Srbije;

2) subnacionalna, ako pokriva deo teritorije Republike Srbije, odnosno administrativno povezanu celinu na teritoriji Republike Srbije ili područja koja nisu geografski odnosno administrativno povezana, ali se u odnosu na njih usvaja zajednička strategija, zbog određenih istovetnih svojstava tih područja.

Strategija koja je po svom prostornom obuhvatu nadnacionalna, odnosno ako pokriva teritoriju Republike Srbije ili deo njene teritorije i područja ili delove teritorije drugih zemalja, nije predmet uređivanja ovog zakona, osim u pogledu obaveze izveštavanja u skladu sa ovim zakonom.

Izvor: Sajt Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Izvor: Izvod iz propisa i sudske prakse preuzet je iz programa „Propis Soft“, Redakcija Profi Sistem Com-a.