Pravni Portal meni

Pravna redakcija Profi Sistem Com-a

Kršenje procedura za preuzimanje zaposlenih

Kršenje procedura za preuzimanje zaposlenih

Na sajtu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije objavljen je dopis od strane predsednika ovog sindikata upućen Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Odeljenju za koordinaciju rada školskih uprava koje Vam prenosimo u celosti:

„Poštovana/i,

Početak školske 2019/2020. godine doneo je veliku konfuziju u procesu preuzimanja zaposlenih za čijim je radom delimično ili u potpunosti prestala potreba.

Odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, jasno je definisan proces preuzimanja zaposlenih, redosled, prioriteti, nadležnost i rokovi. Stručnim uputstvom za postupanje prilikom angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja u školskoj 2019/2020. godini, otišlo se korak dalje. Preciznije su definisani koraci prilikom preuzimanja i utvrđeni su rokovi. I pored jasno definisanih pravila, na početku ove školske godine, veliki broj direktora škola odbija preuzimanje zaposlenih za čijim je radom delimično ili u potpunosti prestala potreba, dajući odgovore koji nisu zakonski utemeljeni i koji izražavaju samovolju i bahatost.

Takođe, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odavno zahteva od Vlade Republike Srbije da se zabrana zapošljavanja ukine. Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i PKU–om jasno su definisana pravila kontrole zapošljavanja u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Dok predstavnici Vlade ne odgovore na naš zahtev, Unija SPRS je dala jasnu instrukciju našim predstavnicima u Radnim podgrupama za praćenje angažovanja pri Školskim upravama. Neophodno je zadržati u sistemu obrazovanja naše kolege koji rade dugi niz godina. Insistiramo da se Radne podgrupe rukovode dužinom radnog odnosa lica na određeno vreme, prilikom raspoređivanja zaposlenih za čijim je radom delimično ili u potpunosti prestala potreba i da se to radi uvidom u dokumentaciju zaposlenih na sastancima radnih podrgrupa. Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u radnim grupama insistiraće da pri davanju preporuka za preuzimanje prvo na raspodeli budu novootvorena radna mesta. Jedino tako ćemo ovaj proces učiniti pravednim.

Kao i do sada, pratićemo proces praćenja angažovanja i u slučajevima kršenja procedura obaveštavaćemo nadležne inspekcije i ministra.

Zahtevamo da svi oni koji budu prekršili Stručno uputstvo snose posledice u skladu sa Zakonom.“

Izvor: sajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (www.unijasprs.org.rs)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Upišite broj * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

ZOUP

Profi Sistem baner