Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije obratilo se u otvorenom pismu Ministarstvu pravde i Pravosudnoj akademiji u vezi sa licima koja su završila početnu obuku Pravosudne Akademije, a koja prema njihovim rečima i dalje primaju naknadu u visini 70% od osnovne plate sudije osnovnog suda.
– Svršeni Akademci imaju pravo da primaju ovu naknadu za vreme trajanja radnog odnosa na određeno vreme od 30 meseci u Pravosudnoj akademiji. Njihova trenutna uloga u pravosudnom sistemu je nejasna za sada, jer nije definisano na koji način doprinose poslovima u sudovima, odnosno javnim tužilaštvima. Takođe, ostaje nejasno na koji način se njhov rad ocenjuje i kako uopšte ta lica mogu ostati na toj poziciji ako je proteklo vreme predviđeno za njihovu početnu obuku. Zato, pitamo Ministarstvo pravde i Pravosudne savete na koji način će se ceniti radno iskustvo u pravnoj struci nakon proteka 30 meseci za one korisnike koji i dalje primaju platu na teret budžeta Ministarstva pravde, ako je obuka za njih završena? – stoji u njihovom pismu.
Kako objašnjavaju od izuzetnog je značaja odgovoriti na ova pitanja, posebno imajući u vidu da se za plate korisnika početne obuke koji su istu završili odvaja oko 400.000 evra.
Polaznici Pravosudne akedmije za obuke na istoj primaju 90 odsto sredstava iz budžeta Pravosudne akademije, dok za kontinuiranu obuku sudija i tužioca, sudijskih i tužilačkih pomoćnika ide svega 10 odsto iz budžeta ove akademije. USTP ima obavezu da postavi pitanje: da li građani Republike Srbije treba da plaćaju skupe „simulacije suđenja“ ili je taj novac potrebno uložiti u povećanja broja sudijskih i tužilačkih pomoćnika, koji su zaista zaduženi predmetima i posao pravosuđa nose na svojim leđima – pitaju oni.
Prava i obaveze korisnika početne obuke prema odredbama čl.40. Zakona o pravosudnoj akademiji, koji je objavljen u “Sl. glasniku RS”, broj 104/2009, 32/2014-OUS i 106/2015:
Korisnik početne obuke zasniva radni odnos na određeno vreme u Akademiji u trajanju od 30 meseci, počev od 1. oktobra u godini u kojoj je primljen kao korisnik početne obuke.
Sud, odnosno javno tužilaštvo, u kojem će korisnik početne obuke obavljati početnu obuku, određuje Programski savet prema mestu u kome korisnik početne obuke radi ili ima prebavilište, odnosno boravište.
Korisnik početne obuke ima platu u visini 70% od osnovne plate sudije osnovnog suda, za vreme trajanja radnog odnosa na određeno vreme u Akademiji.
Pohađanje početne obuke smatra se radnim iskustvom u pravnoj struci.
Direktor Akademije može doneti odluku o odlaganju pohađanja početne obuke najduže na 12 meseci na osnovu molbe korisnika početne obuke.
Korisnik početne obuke ima pravo žalbe Upravnom odboru, u roku od osam dana od dana dostavljanja odluke iz stava 4. ovog člana. Odluka Upravnog odbora je konačna.
Izuzetno, direktor Akademije donosi rešenje o odlaganju pohađanja početne obuke korisniku koji se nalazi na trudničkom bolovanju ili porodiljskom odsustvu. Rešenje o odlaganju se donosi za period određen zakonom koji uređuje ovo pravo.
Po završenoj početnoj obuci korisnik je dužan da konkuriše na mesta sudije prekršajnog suda ili osnovnog suda, odnosno zamenika osnovnog javnog tužioca.
Visoki savet sudstva, odnosno Državno veće tužilaca može licu koje je završilo početnu obuku odobriti zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme u sudu, odnosno tužilaštvu najduže tri godine, ukoliko se javljao na konkurs za izbor sudije ili zamenika javnog tužioca, a nije izabran.
Korisnik je obavezan da redovno pohađa početnu obuku i poštuje pravila utvrđena opštim aktima Akademije.
Izvor: Izvod iz propisa preuzet je iz programskog paketa “Propis Soft”–Redakcija Profi Sistema Com-a.
Izvor: Sajt Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije.