Pravni Portal meni

profi sistem com

ZOSOV

Četiri predsednička kandidata za Advokatsku komoru Beograda zauzela su prostorije Komore

Četiri predsednička kandidata za Advokatsku komoru Beograda zauzela su prostorije Komore

Sastanak sa predsednikom uz mnogo vike i uvreda, zahtevano održavanje izbora 21. januara i smenu vođstva AKB. Aktuelnom Upravnom odboru mandat istekao još 2014.

Četiri predsednička kandidata za Advokatsku komoru Beograda, praćena većom grupom kolega, zauzela su u utorak u 13 sati prostorije Komore iz koje, kako je obrazložio Vladimir Gajić, neće otići dok ne bude zakazana vanredna sednica Upravnog odbora. Oni su zahtevali da UO opozove svoju odluku o odlaganju izbora za organe komore zakazanih za 21. januar.

Među predsedničkim kandidatima bili su Jugoslav Tintor, Zora Dobričanin Nikodinović, Vladimir Gajić i Goran Ninić. U svom zahtevu oni podsećaju da je skupština AKB u tri navrata donosila odluke o sprovođenju izbora, kao i da je izborna skupština bila prvo zakazana za 3. decembar, a zatim za 21. januar. Pred Novu godinu opet je odložena, do daljeg. Tačnije, do konačne odluke Ustavnog suda, koji je stavio van snage odredbe Statuta AKB, po kojima su sa glasačkog spiska izbačeni advokati zaposleni u ortačkim društvima.

Potpisnici zahteva naveli su da ponovno odlaganje izbora znači njihovu opstrukciju i podsetili da je aktuelnom Upravnom odboru mandat istekao još 2014.

Usledio je sastanak sa aktuelnim rukovodstvom Komore, na čelu s predsednikom Slobodanom Šoškićem, čija se ostavka takođe traži. Skup je protekao uz mnogo vikanja, vređanja, pa čak i zviždanja. Okupljeni advokati prozivali su Šoškića jer je doveo agenciju za obezbeđenje, čiji pripadnici nemaju licence, dok se sa suprotne strane čulo da je advokatska “opozicija” potplatila pojedine sudije Ustavnog suda da stave van snage odredbe Statuta.

– Upravni odbor u tehničkom mandatu ima zadatak da sprovede izbore, a ne da ih opstruiše i tako obezbedi sebi vlast bar još dve godine – rekao je Tintor.

Oko 14 sati pojavila se i policija, koja je uzela izjave od okupljenih. Sastanak UO, koji će odlučiti o izborima, verovatno će se održati u sredu.

Šoškić: Sajam nekulture

Upravni odbor će se sastati, ali ne pod pritiskom i ne kada ovi hoće, rekao je Šoškić za “Novosti”. On je ceo događaj nazvao “sajmom nekulture”.

Izvor: vesti- Večernje Novosti.

Shares

ZOUP

Profi Sistem baner