Pravni Portal meni

profi sistem com

ZOSOV

Tužbe u prosveti zbog loše obračunate naknade godišnjeg odmora u 2014. godini

Tužbe u prosveti zbog loše obračunate naknade godišnjeg odmora u 2014. godini

Na sajtu Sindikata obrazovanja Srbije objavljeno je obaveštenje pravne savetnice Sindikata obrazovanja Srbije Nikoline Maljković povodom utuženja za 2014. god. koje se tiče isplata  razlika naknada za korišćenje godišnjeg odmora za 2014. godinu.

Prenosimo obaveštenje u celosti:

„O B A V E Š T E NJ E

Sindikat obrazovanja Srbije  još uvek nema informaciju u vezi sa isplatama razlika naknada za korišćenje godišnjeg odmora za 2014.godinu  iako su reprezentativni sindikati izložili problem Ministru i  predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oko pogrešnih obračunatih naknada za korišćenje godišnjih odmora za 2014.godinu i tražili da se greške u obračunatim naknadama isprave i isplate razlike naknada zarada zaposlenima. Kako i dalje nemamo informaciju da li će pogrešno isplaćene nakade biti isplaćene, a vreme za podnošenje tužbi polako ističe jer ističe trogodišnji rok zastarelosti za potraživanja iz radnog odnosa, zaposlenima ne preostaje ništa drugo nego da svoja prava ostvare sudskim putem i to najkasnije do 20.08.2017.godine, kako njihovo potraživanje ne bi zastarelo. Imamo saznanja da se razlike u isplati naknade zarade za korišćenje godišnjeg odmora  za 2014.godinu kreću između 500 i 3.500 dinara u zavisnosti od radnog mesta i perioda korišćenja godišnjeg odmora zaposlenih. Takođe imamo saznanja da su pojedini sudovi na teritoriji Srbije presudili u korist zaposlenih, i to prilikom obračuna naknade zarade  za godišnji odmor, sudovi su  računali  prosečnu vrednost sata u prethodna tri meseca ili  dvanaest meseci koja prethode mesecu u kojem je zaposleni koristio godišnji odmor  u zavisnosti da li je zaposleni koristio godišnji odmor za vreme važenja Zakona o radu do 29.07.2014.godine, ili stupanjem na snagu od navedenog datuma Izmena i dopuna Zakona o radu.

Moramo da posebno istaknemo, da bi zaposleni ostvario svoje pravo sudskim putem potrebno je da uz tužbu priloži i nalaz i mišljenje veštaka finansijske struke, kako bi veštak utvrdio tačnu razliku između isplaćene neto naknade zarade za korišćenje godišnjeg odmora i obračunate naknade zarade za vreme korišćenja godišnjeg odmora za 2014.godinu. Takođe moramo da napomenemo da iako imamo saznanja da su pojedini zaposleni ostvarili svoje pravo sudskim putem, da  pojedini sudovi mogu da donesu i  drugačiju odluku, imajući u vidu slobodno sudijsko uverenje prilikom donošenja sudskih presuda, a da se sudski troškovi za ovakve vrste sporova kreću oko 40.000 dinara, te na zaposlenima ostaje konačna odluka  da li će svoje pravo ostvarivati sudskim putem.

pravna savetnica Sindikata obrazovanja Srbije

Nikolina Maljković“

Takođe, prema saopštenju na sajtu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković izjavila za Gradski biro  je da nije postignut nikakav dogovor oko pogrešne isplate naknade za godišnje odmore u 2014. godini i da ta potraživanja uskoro zastarevaju zbog čega članovi sindikata spremaju tužbe.

„Razlika za 2015. godinu je isplaćena prošle godine u septembru. Oko 2014. godine nismo uspeli da se dogovorimo. Nakon sastanka, polovinom jula, ostalo je još da ministar prosvete, Mladen Šarčević, problem predstavi Vladi. Nismo dobili povratnu informaciju da li je Šarčević uopšte stigao da iznese ovaj problem“, kazala je Janković.

Ona je navela da se razlika u obračunima kreće od 300 do preko 3.000 dinara, po zaposlenom.

Minstarstvo prosvete smatra da će proći sa manjim finansijskim iznosom ako pusti ljude da se tuže za loše obračunatu visinu zarade za vreme godišnjih odmora iz 2014. Znaju oni da smo mi u pravu, ali se nadaju da će mali broj prosvetnih radnika tužiti sopstvene škole. Finansijsko potraživanje zastareva kroz nekoliko dana i tužbe su spremne“, navela je Jasna Janković.

Ona je rekla da je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, zadužila svoje opštinske odbore da se bave tim pitanjem i dodala da su „završene pripremne radnje i pripremljena je dokumentacija“.

Opširnije o ovom saopštenju možete pogledati na sajtu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

 

 

 

Izvor: vesti- Sajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i sajt Sindikata obrazovanja Srbije

Shares

ZOUP

Profi Sistem baner