Pravni Portal meni

Pravna redakcija Profi Sistem Com-a

ZOUP

Poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu

Poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu

U „Sl. glasniku RS“, br. 29/2019 objavljen je Poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji.

Ovim posebnim kolektivnim ugovorom za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom i ratifikovanim međunarodnim konvencijama, uređuju se prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa i po osnovu rada zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, međusobni odnosi učesnika ovog Ugovora, postupak izmena i dopuna ovog ugovora i druga pitanja od značaja za zaposlene i poslodavca.

Ugovor se neposredno primenjuje u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i lokalna samouprava.

Poslodavac u smislu ovog ugovora jeste ustanova socijalne zaštite

Posebni kolektivni ugovor se sastoji od 11 glava: I. UVODNE ODREDBE, II. POSLOVI SA POVEĆANIM RIZIKOM, III. OBRAZOVANJE I STRUČNO USAVRŠAVANJE ZAPOSLENIH, IV RADNO VREME, V. ODMORI I ODSUSTVA, VI. PLAĆENO ODSUSTVO, VII. NEPLAĆENO ODSUSTVO, VIII. BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU, IX. PLATA, NAKNADA PLATE I DRUGA PRIMANJA, X. USLOVI ZA RAD SINDIKATA, XI. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE.

Ugovor se zaključuje na period od tri godine a stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, tačnije 19. aprila 2019. god.

Poslodavac je dužan da svoja opšta akta uskladi sa ovim ugovorom u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog ugovora, u skladu sa zakonom.

Ako na dan stupanja na snagu Ugovora nije konačno odlučeno o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenog, primenjuju se odredbe Ugovora, ako je to za zaposlenog povoljnije.

Učesnici Ugovora obrazuju Komisiju za praćenje i primenu Ugovora koja daje mišljenja u vezi sa primenom ovog kolektivnog ugovora.

Svaki od učesnika imenuje po tri člana u Komisiju za praćenje primene Ugovora. Članovi Komisije iz svojih redova biraju predsednika i zamenika predsednika Komisije.

Komisija je dužna da učesnike Ugovora obaveštava o primeni i datim mišljenjima u vezi sa primenom Ugovora najmanje jednom godišnje.

Prelaznim i završnim odredbama je propisano da prava iz člana 67. i člana 68. stav 1. ovog ugovora ostvaruju svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite počev od 1. februara 2019. godine.

Pomenutim čl. 67. Posebnog kolektivnog ugovora je propisano:

„Poslodavac je dužan zaposlenom da isplati:

1) otpremninu pri odlasku u penziju najmanje u visini iznosa tri poslednje isplaćene prosečne plate zaposlenog, s tim što tako isplaćena otpremnina ne može biti niža od tri poslednje isplaćene prosečne plate po zaposlenom kod poslodavca, odnosno tri prosečne zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, ako je to za zaposlenog povoljnije;

2) naknadu troškova pogrebnih usluga u slučaju smrti člana uže porodice, a članovima uže porodice u slučaju smrti zaposlenog, u visini troškova pogrebnih usluga;

3) naknadu štete zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja u skladu sa ovim ugovorom, odnosno opštim aktom poslodavca.

Kao troškovi pogrebnih usluga se smatraju uobičajeni pogrebni troškovi, utvrđeni opštim aktom poslodavca.

Pravo na troškove pogrebnih usluga iz stava 2. ovog člana ostvaruje se na osnovu uredne dokumentacije, u visini priloženih originalnih računa, a najviše do visine mesečne prosečne zarade u Republici Srbiji bez poreza i doprinosa prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike.

Članom uže porodice u smislu ovog člana smatraju se bračni ili vanbračni drug i deca zaposlenog.“

Članom 68. stav 1 Posebnog kolektivnog ugovora je propisano:

„Zaposleni ima pravo na jubilarnu nagradu u iznosu od:

1) 50% prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku – za 10 godina rada provedenih u radnom odnosu u ustanovi socijalne zaštite;

2) jedne prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku – za 20 godina rada provedenih u radnom odnosu u ustanovi socijalne zaštite;

3) jedne i po prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku – za 30 godina rada provedenih u radnom odnosu u ustanovi socijalne zaštite.“

Izvor: Izvod iz Posebnog kolektivnog ugovora preuzet iz programa „Propis Soft“, Redakcija Profi Sistem Com

Ostavite komentar

Profi Sistem baner