Pravni Portal meni

Pravna redakcija Profi Sistem Com-a

ZOUP

Uredba o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći

Uredba o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći

Korisnike pomoći niko neće moći da gleda kao parazite, kaže ministar Aleksandar Vulin. – Dibijaju 7.000 dinara mesečno po članu domaćinstva.

Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj će svi radno sposobni korisnici socijalne pomoći morati da rade ili da se obrazuju da bi ostvarili to pravo. Objašnjavajući suštinu promene u odnosu države prema korisnicima socijalne pomoći ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da će svi korisnici materijalne socijalne pomoći koji su radno sposobni, a njih ima oko 147.000, u svojim centrima za socijalni rad ubuduće dobijati radna zaduženja, odnosno odgovarajuću obuku koja će biti obavezna.

Zaduženja će određivati centri za socijalni rad u saradnji sa lokalnim samoupravama, rekao je Vulin i dodao da će pre toga Ministarstvo rada doneti odgovarajuće pravilnike, a socijalni centri i lokalne vlasti potpisati sporazume. Onima koji budu odbili posao, odnosno dodatnu edukaciju od strane centra za socijalni rad, materijalna pomoć biće prvo prepolovljena a potom i ukinuta.

„Socijalna pomoć više neće biti na teretu društva i neće biti nešto što se dobija tek tako, već nešto što se zarađuje. Mislim da je to važno i za korisnike socijalne pomoći, jer će na taj način vratiti samopoštovanje i niko neće moći da ih gleda kao parazite koji dobijaju i troše nešto što nisu zaradili. Oni će dobiti mogućnost da dokažu svoju vrednost lokalnoj zajednici i možda dobiju i posao u preduzeću u kome budu radili. Da poentiram – ako ste radno sposobni odužićete se društvu – ili radom, ili učenjem, ili i radom i učenjem”, objasnio je Aleksandar Vulin.

Ministar rada je dodao da se više neće „reprizirati” situacije koje smo gledali ovog proleća u kojima hiljade volontera iz drugih gradova dolazi da pomaže stanovništvu Obrenovca ili Šapca, a nijedan korisnik socijalne pomoći ne dolazi da brani svoj grad. Vulin je takođe istakao da je Vlada Srbije jednoglasno odlučila da se socijalna davanja neće smanjivati. To znači da se dečji dodatak i roditeljski dodatak neće smanjivati.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objašnjavaju da će se ova uredba odnositi samo na radno sposobne korisnike materijalne pomoći, a ne i na primaoce dečjeg dodatka i tuđe nege i pomoći. Na pitanje koja vrsta delatnosti će biti ponuđena primaocima socijalne pomoći, oni objašnjavaju da će to biti oni poslovi koje radnici lokalne samouprave nisu u stanju da završe na vreme, bilo zbog nedostatka vremena bili deficita zaposlenih. To bi moglo da bude čišćenje snega u zimskom ili sređivanje parkova u letnjem periodu, to jest odbrana naselja od poplava u stanju elementarne nepogode.

Predstavnici Ministarstva rada naglašavaju da je donošenju uredbe umnogome kumovala činjenica da mnogi primaoci socijalne pomoći rade na crno i neće da se zaposle, jer bi u tom slučaju ostali bez materijalne pomoći države. U ovom momentu više od 147.000 osoba prima novčanu socijalnu pomoć koja iznosi oko 7.000 dinara po članu domaćinstva.

Izvor: Politika.

Ostavite komentar

Profi Sistem baner